For all English language readers

All English readers please click here and please forgive my English translated :), I can't write in both Romanian and English every post. But, if you comment I will answer/write in English :) Thanks,

marți, 3 august 2010

Tipar pantaloni salvari / Pants pattern

Am promis tiparul de la pantalonii mei salvari. Ideea nu e complicata.
Este nevoie de un patrat de material, ideal ar fi ca doua din laturi sa fie chiar latimea materialului ca sa nu mai fie nevoie de tiv. Dar tiparul se face direct dupa poza a patra, cea cu Y-Z, W-U si X :).
Lungimea laturii o sa o explic mai jos. Ideea principala este ca se impatureste in patru pe diagonale si apoi se taie. Tot ideal este sa faceti intai un tipar din hartie (un triunghi din care sa taiati dupa marimile de mai jos) (ziar) si apoi sa taiati materialul :)
Buuun. Acum eu mi-am scrantit putin capul dar am reusit sa scot ce trebuie (cred).
Ultimul Triunghi (AB-CD, CD-X, X-AB) reprezinta un picior! Y-Z va fi 1/4 din talie si U-W 1/2 din partea de jos a pantalonului.
Deci: latura importanta este AB - CD- singura ramasa neindoita si de marimea initiala a patratului. Acum restul se rezuma la aflatul laturii unor triunghiuri :) care noroc ca sunt dreptunghiulare si cu doua laturi egale.
Z-W este lungimea piciorului de la talie la glezna (sau pana unde vreti sa fie pantalonul de lung)
Y-Z este marimea taliei in partea cea mai mare (pe fund adica :P ) impartita la 4 + 5cm (sau mai mult daca vreti sa fie mai incretiti in talie)
W-U este marimea pantalonului in partea de jos (cu o ata, tinand laba piciorului intins se masoara marimea ideala peste calcai si gleza astfel incat sa putem imbraca pantalonii, sa treaca de calcai) - reiau- W-U este marimea pantalonului in partea de jos impartita la 2+2cm (sau mai mult) pentru impresia de bufant

Cu toate cifrele de mai sus calculam lungimea totala a laturii patratului:
AB-CD = Z-W (cunoscut) + AB-Z +W-CD
AB-Z este ipotenuza unui triunghi dreptunghic cu catetele YZ si Pitagora zice ca ipotenuza la patrat este egala cu suma patratelor catetelor.

Si Gata :)! Tiparul este construit. Materialul se impatureste in patru si se taie dupa tipar :)
Mai ramane doar de vazut cat de inalta vrem sa fie talia - eu am facut in asa fel incat sa incapa 3 randuri de elastic dar la pantalonii originali de la care am luat tiparul era pusa o banda incretita cu cusatura elastica cam de 15cm.

Sper ca restul sa se inteleaga din poze -daca nu comentati si va raspund :)

3 comentarii:

  1. :) Depinde de lungimea piciorului tau, de marimea taliei si de cat de lungi vrei sa fie pantalonii. Te sfatuiesc sa iti masori lungimea piciorului din talie pana la glezna - daca vrei sa fie mai bufanti adaugi 4-10 cm (Z-W), apoi marimea taliei (Z-Y) si calculezi latura patratului.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc frumos :D
    o sa incerc sa-mi fac si eu si te anunt daca am reusit :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails